Baarda Salary Standard voor een rechtvaardig salaris

Dé juiste beloning bestaat niet

Het gevoel dat een medewerker bij een salaris heeft, moet kloppen. Dat gevoel is echter een uiterst subjectief en relatief gegeven. Hoe krijg je grip op dat ‘goede gevoel’? Wat is rechtvaardigheid? Wat de een rechtvaardig vindt, omschrijft de ander als een groot onrecht. Dé juiste beloning bestaat daarom niet. Wat ertoe doet, is de rechtvaardiging ervan.

Ruilrechtvaardigheid en verdelende rechtvaardigheid 

Hierbij kunnen we onderscheid maken tussen twee soorten rechtvaardigheid: de ruilrechtvaardigheid en de verdelende rechtvaardigheid. Uit de ruilrechtvaardigheid spreekt het gevoel dat iemand krijgt als hij zich met anderen van buiten de eigen organisatie vergelijkt. Verdelende rechtvaardigheid heeft te maken met een eerlijke verdeling van de loonsom binnen de onderneming. Het gaat dan niet over de externe, maar over de interne salarisverhoudingen. Beide vormen van rechtvaardigheid spelen een rol in het gevoel dat een medewerker heeft over zijn salaris en of zij of hij het voldoende vindt of niet. 

Een goed voorbeeld van onrechtvaardige verdeling konden we een paar jaar geleden op verschillende nieuwswebsites lezen, toen stervoetballer Cristiano Ronaldo de overstap maakte van Real Madrid naar Juventus:

Ronaldo's komst tart gevoel voor rechtvaardigheid
Turijn is in rep en roer. Na de aankondiging van de komst van Ronaldo naar Juventus overweegt het fabriekspersoneel van Fiat in staking te gaan. Fiat is namelijk net als Juventus eigendom van de familie Agnelli, en dit bedrijf kent al jaren een loonstop om aan een faillissement te ontkomen. Ronaldo's komst daarentegen kost de club 100 miljoen en een jaarsalaris van circa een derde van dat bedrag.

 

Om de verdelende rechtvaardigheid te realiseren, gebruik je een professioneel performance development systeem, zoals Proodoss en het onderliggende Model Baarda. Verdelende rechtvaardigheid verkrijg je onder andere door de job en people matrix op de juiste manier toe te passen.

Voor de ruilrechtvaardigheid zul je moeten kijken naar marktconformiteit: wat betaalt de markt voor een functie? Dat vraagt om een ‘objectieve norm’, een maximum. Om dat in kaart te brengen gebruiken we marktonderzoek, zodat we weten wat de markt voor medewerkers betaalt.

De Baarda Salary Standard

Bureau Baarda beschikt over een database met ruim 11.000 individuele waarnemingen. Jaarlijks meten we die salarissen bij al onze klanten. We noemen dat de Baarda Salary Standard. Deze database is uniek, omdat alle waarnemingen zijn geordend op precies dezelfde criteria, namelijk de rolniveaus waarop de medewerkers bij hen gewogen zijn. Immers, alle klanten passen Model Baarda toe.

Op basis van die database stellen we jaarlijks de Baarda Salary Standard samen. Daarmee kunnen wij exact bepalen welke loonlijn voor jouw organisatie marktconform is, zodat het gevoel rechtvaardig te worden beloond met feiten is onderbouwd.

Nieuwsgierig naar Proodoss?

De Baarda Salary Standard is onderdeel van Proodoss. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden die ons platform biedt en hoe je het kunt gebruiken om tot een rechtvaardige beloning voor alle medewerkers te komen? Plan een demo in of neem contact op met één van onze adviseurs.